Rendezvényeink

2018. december

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN

2018. december 5. Honismereti előadás

2018. december 5-én folytatódott könyvtárunkban a honismereti előadássorozat. Ez alkalommal Rózsás Márton helytörténész "Betyárvilág Barcson" címmel mesélt az érdeklődőknek.

2018. december 8. Adventi gyermekműsor

2018. december 8-án, szombaton délelőtt a Vattacukor Zenekar adventi gyermekkoncertjével hangolódtunk a decemberi ünnepekre.

 

 

2018. november 17. Csuhévarázs a könyvtárban

2018. november 17-én, szombaton kézműveskedésre vártuk az érdeklődőket a gyerkekkönyvtárban.Jobbágyné Kréth Éva, barcsi kézműves  mutatta be a csuhézás fortélyait gyerekeknek, felnőtteknek. A délelőtt folyamán sok szép csuhévirág készült.

 

 

2018. november 5 - december 9.  Képzőművészeti kiállítás 

2018. november 5. és december 9. között Szomor - Horváth Georgina "spray paint art" és kézi gravírozású alkotásaiból láthatnak kiállítást könyvtárunkban.

 

 

2018. október 9. Honismereti séta 

2018. október 9-én, kedden, honismereti előadássorozatunk keretében, Rózsás Márton helytörténész vezetésével a Béke utcai temetőben jártuk körbe Barcs közéleti személyiségeinek sírhelyeit.

 

Országos Könyvtári Napok 2018.

2018. október 7. Könyves Vasárnap

 

2018. október 7-én, vasárnap, az Országos Könyvtári Napok keretében rendkívüli nyitva tartással vártuk a gyerekeket és a felnőtteket. 10 órakor a  NAPSUGÁR EGYÜTTES ŐSZKÖSZÖNTŐ koncertjét hallhatták a gyerekek, ezután arcfestésre is volt lehetőség. A gyerekek mellett a felnőttek is ingyenesen iratkozhattak be  könyvtárunkba.

2018. október 4. "Cilike, a hiszékeny egérke"

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából október 4-én a Tekergő Bábszínház bábozott könyvtárunkban. A "Cilike, a hiszékeny egérke" című meséjüket a város 1-2. osztályos tanulói láthatták.

2018. október 3. Író - olvasó találkozó Sziklai Gáborral 

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából könyvtárunkban október 3-án író - olvasó találkozót szerveztünk. SZIKLAI GÁBOR, barcsi író mutatta be két új kötetét, az "Átváltozások" és a "Füves könyv" címmel.
A rendezvényen köszöntőt mondott Vekkeli Józsefné tanácsnok asszony, az Oktatási, Művelősési, Sport Bizottság elnöke.

Az íróval Sziács Lászlóné könyvtárigazgató beszélgetett.

A találkozón hangulatos dalokat is hallgathattak a résztvevők, a Mustármag Zenekar képviselői: Katona Istvánné, Fritz Kitti és Sziklai Szabolcs előadásában.

 

 

 

2018. október 1 - november 4. Képzőművészeti Kiállítás

 

2018. október 1. és november 4. között Sziács Viola digitális és „analóg” technikával készült alkotásaiból láthatnak kiállítást könyvtárunkban.

  

2018. szeptember 22. - Népmese napja

 A népmese napja alkalmából, 2018. szeptember 22-én  vendégünk volt a GRIMASK SZÍNHÁZ. Előadásukban "A kiskakas gyémánt félkrajcárja" című népmesét láthatták az érdeklődők. A kedves történetet közel 160 gyermek és felnőtt tekintette meg, a nézőközönség apraja-nagyja jól szórakozott. 

 

2018. szeptember 20. Bringás reggeli 

A Barcsi Városi Könyvtár másodszor csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub országos programjához. A Somogy megye helyszínei között ismét szerepelt a barcsi könyvtár. 2018. évben nőtt az érdeklődés a program iránt.
2018. szeptember 20-án a Bringás reggelin 7 órától 11 óráig vártuk a könyvtár elé kerekezőket, akik egy „zacskónyi” reggelit vehettek át. A használt könyvekből könyvvásárt is tartottunk.
A reggelizők között iskolába igyekvő diákok, munkába siető felnőttek, a gyermeküket óvodába kísérő szülők gyermekükkel, vagy célzottan a program kedvéért tekerő felnőttek, és csoportosan érkező diákok voltak.
A Bringás Reggeli keretében délelőtt a gyermekkönyvtárba az óvodásokat vártuk egy ismeretterjesztő előadásra „Tekerj az egészségért” címmel.
Köszönjük a programon való részvételt és a támogatást!

  

2018. szeptember 18. Honismereti séta

Holtak háza - élők háza

 

2018. szeptember 18-án, a honismereti előadássorozatunk keretében sétára invitáltuk az érdeklődőket. Az Imre utcai és az izraelita temetőben Rózsás Márton helytörténész vezetésével ismerkedhettek a résztvevők Barcs múltjával.

 

2018. augusztus 29-30. A jövő könyvtára konferencia 

A jövő könyvtára - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése 2018.

 
Intézményünkből két kolléga vett részt “A jövő könyvtára” - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése elnevezésű szakmai konferencián, amelyet a festőien szép székely fővárosban, Székelyudvarhelyen rendeztek meg.


A rendezvénysorozat főszervezője a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár volt.
A kétnapos találkozó célja a kapcsolatépítés, -tartás, saját intézményünk bemutatása és tevékenységeinek ismertetése, különféle szakmai témák megbeszélése volt.
A nívós szakmai konferencia megnyitójára a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében került sor. Az egybegyűlteket Orbán Árpád alpolgármester köszöntötte. Az ezt követő előadásokon aktuális témák kerültek bemutatásra.

  

 

2018. június 25-29. OLVASÓTÁBOR

 2018. júniusában ismét olvasótáborba vártuk az általános iskolás korú gyermekeket. 

 A tábor 5 napján 8.00 és 16.00 óra között érdekes, hasznos és szórakoztató programokkal vártuk őket.

Hétfőn a KÖNYVTÁR-NAPon könyvtárunkban ismerkedési és önismereti játékokat játszottunk.

Szerveztünk könyvtárhasználati foglalkozást és vetélkedőt.

A gyerekek a programok között egy nagy élő csocsón játszhattak az udvaron.

 Kedden, a ZÖLD-NAPon, kerékpártúrát szerveztünk a BÓK Horgásztanyára.

Az 5 km biciklizés után előadást tekintettünk meg a Barcs és Vidéke Horgászegyesület elnökétől a horgászatra vonatkozó lehetőségekről és szabályokról.

Azután felmásztunk a madárlesre és elsétáltunk a vízpartra is.

 

Szerdán TŰZOLTÓ-NAPot tartottunk.

Reggel egy barcsi nagypapa, Jakabos Miklós  saját tűzoltós meséit mondta el a gyerekeknek.

Aztán strandoltunk a Barcsi Rekreációs központban.

Délután a Barcsi Tűzoltóságra látogattunk el. 

 Csütörtökön, a LÁTÓ-NAPon a reggeli könyves játék után a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének képviselői tartottak szemléletformáló játszóházat a gyerekeknek. 

Ennek során a kisdiákok találkozhattak látássérültekkel, velük beszélgetve megismerkedhetnek mindennapjaikkal, segédeszközeikkel, amelyeket játékos formában ki is próbálhattak.

Vendégünk volt egy fiatal látássérült hölgy is, vakvezető kutyájával.

 

Pénteken, az ÁLLATI JÓ NAPon a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület képviselőjének vetítéses előadását hallhatták a gyerekek az állatvédelem fontosságáról. Természetesen állatokról szóló regényeket és ismeretterjesztő könyveket is ajánlottunk nekik.

Emellett egy nagy ugrálóváron játszhattak könyvtárunk teraszán. 

A tábor zárásaként üdítőivó és csokievő versenyt rendeztünk.

 

 

2018. június 8-11. Ünnepi Könyvhét

2018. június 8. és 11. között kiállítást rendeztünk a 89. Ünnepi Könyvhét alkalmából, a frissen megjelent könyvekből.

2018. május 19. GYERMEKNAP A KÖNYVTÁRBAN

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából 2018. május 19-én, szombaton zenés bábszínházzal vártuk az érdeklődőket. A Zirano Színház - "Babaszem Jankó" című bábjátékát nézve a  gyermekekkel, szüleikkel és nagyszüleikkel vidám délelőttöt töltöttünk együtt.

 

 

2018. május 7-11. KÖZÖSSÉGEK HETE RENDEZVÉNYSOROZAT

Ismerjük meg a közösségeinkben rejlő értékeket!

2018. május 7. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Barcsi Csoportjának bemutatkozása

 

„Adni öröm”  címmel Fotókiállítás készült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Barcsi Csoportjának tevékenységéről a könyvtár kiállítóhelyén.

 

 

 

2018. május 9. Podravina Horvát Hagyományőrző Egyesület bemutatkozása

 

18 órakor a Podravina Horvát Hagyományőrző Egyesület tevékenységét Biczákné Popovics Anna mutatta be.

Ezután a hagyományőrző énekkar drávamenti horvát dalokat mutatott be.

A horvát tánccal, a kólóval is megismerkedhettek az érdeklődők, sőt közösen táncraperdülhettek a nézők az egyesület tagjaival.

Megkóstolták a drávamenti horvátok "kalácsát" - sós túrós, káposztás ízben.

Az egyesület tevékenységét bemutató képekből kiállítás is készült a könyvtárban. 

 

 2018. május 10. Dráva Menti Romákért Egyesület bemutatkozása 

10 órakor a természetből fakadó ősi mesterséggel, a kosárfonással ismerkedtek meg az általános iskolai diákok Sárközi Miklós kosárfonó vezetésével.

17 órakor Tatai Ferenc bemutatta az egyesület történetét. Ezután író - olvasó találkozón vehettek részt az érdeklődők. Vendég a barcsi származású szerző, Helena Silence - Balatoni Ilona írónő. Könyvei az Enigma, és az Enigma2 – Ezüsthíd népszerű regények könyvtárunk olvasói körében.

18 órakor a roma kultúra zenéjével ismerkedtek meg a résztvevők és a nemzetiségi ételekből is kaphattak kóstolót.

Az egyesület életét bemutató fotókiállítás is készült a könyvtár kiállítóhelyén. 

 

 

 

2018. május 11. Barcsi Német Hagyományőrző Egyesület bemutatkozása 

Bemutatkozó családi délutánra hívta az érdeklődőlet a Barcsi Német Hagyományőrző Egyesület.

Az egyesület történetét és életét Domokosné Rippel Éva és Haga Ferencné mutatta be.

Ezután a német nemzetiségi kórus színvonalas és jó hangutatú műsora következett Gyurokovics Tibor karnagy vezetésével. Az énekkar vendége dr. Várnai Ferenc zeneszerző, népzenekutató, zenei író volt. Ő köszöntő szavakat és új kottáskötetet hozott ajándékba. Az énekkar a zeneszerző művével köszönt el a megjelentektől. Az est zárásaként a német nemzetiségei ételekből is kaphattak kóstolót az érdeklődők.

Az egyesület életét bemutató fotókiállítás is készült a könyvtár kiállítóhelyén.

 

 

  

 

2018. május 5. Anyák napjára készültünk

2018. május 5-én délelőtt sok kisgyermekkel együtt készítettünk apró ajándékokat és papírvirágot az édesanyáknak, nagymamáknak.

2018. április 16. Honismereti séta

2018. április 16-án a honismereti előadássorozat folytatásaként honismereti sétán vehettek részt az érdeklődők. 

A Nagyhíd utca sarkáról indulva megismerhettük a Templom tér épületeinek történetét. A Krisztus Király Római Katolikus Templomba betérve, ott megpihenve hallhattunk sok érdekes dolgot annak múltjáról. 

2018. Költészet napja

2018. április 13. Trendhagyó Irodalomóra

2018. április 13-án, pénteken kiskamasz gyermekekkel ünnepeltük meg a költészet napját könyvtárunkban.

A Kávészünet együttes tartott "Trendhagyó irodalomóra" címmel koncertet, amelyen megzenésített verseket hallhattunk.

A számok közben József Attila: Mama című versét Hatta Fruzsina, Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra című versét Boncz Márton adta elő.

 

 2018. április 11. "Tiszta szívvel" 

2018. április 11-én zenés esten ünnepeltük a költészet napját.

Figura Ede előadóművész énekelt, verselt könyvtárunkban. Tolmácsolásában

"Tiszta szívvel" címmel összeállítást hallhattunk XX. századi magyar költők verseiből. 

  

 

 2018. március 24. Húsvét a könyvtárban

2018. március 24-én, szombaton Rosta Géza előadóművésszel együtt készültünk a közelgő húsvéti ünnepre.  Fülbemászó dalokkal, közös zenéléssel nagyon jó hangulatban telt a délelőtt könyvtárunkban.

  

 

2018. március 14 - április 22. Képzőművészeti kiállítás

 2018. március 12. "Ősfoglalkozások a Dráva - mentén" - Honismereti előadássorozat

2018. március 12-én könyvtárunkban újabb honismereti előadáson vehettek részt az érdeklődők. Rózsás Márton helytörténész ezúttal egykor a Dráva-mentén élő ősfoglalkozásokról mesélt a népes közönségnek.

 

 2018. március 7.  Városi vers- és prózamondó verseny 1848. március 15. tiszteletére

 2018. március 7-én Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára.

Idén 20 kisdiák versmondásával elevenítettük meg 1848. március 15-e dicsőséges pillanatait, hajtottunk fejet a hősök emléke előtt. 

A versmondás előtt a gyerekek alkalomhoz illő megzenésített verseket hallhattak Figura Ede előadóművész tolmácsolásában. 

A VERSENY DÍJAZOTTJAI:

1-2. osztály: 1. helyezett:  Ander Nimród -         felkészítő: Jáger Adél

                    2. helyezett:  Gali Laura -               felkészítő: Szabóné Boros Szilvia

                    3. helyezett:  Szakos Csanád -      felkészítő: Szabóné Boros Szilvia

                        Különdíj:    Horváth Máté -         felkészítő: Jáger Adél

3-4. osztály: 1. helyezett:  Rovacsek Kamilla -  felkészítő: Pandurné Kustra Adrienn

                    2. helyezett:  Boncz Márton -         felkészítő: Gaják Gabriella

                    3. helyezett:  Nargang Marcell-      felkészítő: Gaják Gabriella

                        Különdíj:    Trapp Erik -              felkészítő: Dobnya Vera

                                      MINDEN VERSMONDÓNAK GRATULÁLUNK!

 

 

 

 

2018.február 5-24. "Színek varázsa" - Kiállítás Pandur Mária festményeiből

 

 

2018. február 13. Művészek és művek Barcson - Honismereti előadás

2018. február 13-án könyvtárunkban újabb honismereti előadáson vehettek részt az érdeklődők. Rózsás Márton helytörténész ezúttal "Művészek és Művek Barcson" címmel mesélt érdekes dolgokat városunk történelméből.

2018. február 3. Farsangi barkácsolás 

2018. február 3-án a gyermekkönyvtárban farsangi álarckészítésre vártuk a gyerekeket. Szebbnél szebb vidám álarcok készültek a kreatív kicsik és szüleik munkájának eredményeként.

 

2017. december 16. Advent a könyvtárban

Könyvtárunkban 2017. december 16-án, szombaton adventi mesedélelőttre vártuk a gyerekeket. A Grimm - Busz Színház utazott el hozzánk Szegedről. Egy vidám, ünnepi délelőttöt töltöttünk együtt a gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel. 

 

2017. december 13. Advent a könyvtárban Honismereti előadás 

"Hit asztala"

2017. december 13-án folytatódott honismereti előadássorozatunk. Rózsás Márton  "Hit asztala" címmel tartott előadást a barcsi vallásokról és felekezetekről.

 

2017. december 9. Advent a könyvtárban

 Könyvtárunkban 2017.  december 9-én, szombaton, a Grimask színház "Tele...puttony" című előadásával köszöntöttük a második adventi hétvégét. A vidám és megható mese után közös énekkel vártuk a Mikulást, aki mindenki nagy örömére meg is érkezett.

 

2017. december 4. - Advent a könyvtárban

 Az első adventi héten, december 4-én különleges író-olvasó találkozót rendeztünk könyvtárunkban. Egy barcsi származású ausztrál 16 éves lány, Kaponay Réka volt vendégünk. Réka 10 éves kora óta a világot járja szüleivel, már 39 országba elutazott és hosszabb-rövidebb ideig élt. Réka mesélt életmódjukról, amiben a legfontosabb elv a család összetartozása. Ezután bemutatta szeptemberben megjelent fantasy regényét, melynek címe: "Az őrző hajnala".

 

 2017. november 27. „Öt kontinens öt évezredének hangszerei”

Kovács Gábor muzsikus közel 300 darab saját készítésű hangszert, és a világjárása során gyűjtött hangszereket hozta el könyvtárunkba.

A zeneeszközök 2017. november 27. és 2018. január 28. között tekinthetőek meg.

 

2017. november 15. "Isten áldja a tisztes ipart!" - Iparosok Barcson - Honismereti előadássorozat

 

2017. november 15-én folytatódott honismereti előadássorozatunk. Rózsás Márton helytörténész ezúttal "ISTEN ÁLDJA A TISZTS IPART!" - Iparosok Barcson  címmel tartott érdekes előadást a sok érdeklődőnek.

 

 

2017. október 19. "Két világ határán" - Honismereti séta Rózsás Márton helytörténész vezetésével

2017. október 19-én folytatódott a Honismereti előadássorozatunk, a "Két világ határán" címmel. Könyvtárunktól indulva Rózsás Márton helytörténész vezetésével újabb honismereti sétán vehettünk részt.A szép időben sétálva sok érdekes dolgot tudhattunk meg Barcs és Barcstelep múltjáról. 

  

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2017.

2017. október 7. "Könyves szombat"- ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

Idén az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz csatlakozva a  Barcsi Városi Könyvtárban "Könyves Szombatot" is rendeztünk. 

Október 7-én ez alkalomból a felnőtt olvasók ingyen iratkozhattak be intézményünkbe. A Hangoló Zenés Színház pedig "Vízivilág" című előadásával szórakoztatta kicsiket és nagyokat. Sok kisgyermekkel és felnőttel együtt egy igazán kellemes délelőttöt töltöttünk el.

 

 2017. október 5. "VARÁZSÓRA" - ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

Az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK rendezvénysorozathoz csatlakozva 2017. október 5-én "Varázsóra" címmel a rendhagyó fizika órán vehettek rész a barcsi iskolák 7. osztályosai. Az érdekes kísérleteket Dr. Szász János a Csodák Pécsi Palotája Alapítvány előadója mutatta be. A fiatalok és a felnőttek is okosodtak és közben sokat nevettek a tudományos és szórakoztató előadáson.

 

2017. október 4. BARCSTELEP - HONISMERETI SÉTA - ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

2017. október 4-én folytatódott a Honismereti előadássorozatunk. Az érdeklődők Rózsás Márton helytörténész vezetésével honismereti sétán vehettek részt. A barcsi vasútállomástól indulva a Művelődési házig sétáltunk, s nagyon sok érdekességet tudhattunk meg városunk múltjáról.
 


2017. október 4. "ZENÉLŐ MESEKUCKÓ" - ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

Az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK keretében 2017. október 4-én, Sarkadi Kiss János: "Zenélő Mesekuckó" című előadását láthatták a város óvodásai. Az óvodásoknak nagyon tetszett a mese a kiscicákról, amelyet zeneszó és közös éneklés színesített.

  

2017. szeptember 30. A NÉPMESE NAPJA

2017. szeptember 30-án, szombaton, a Gyermekkönyvtárban együtt ünnepeltük Benedek Elek mesegyűjtő születésnapját, azaz a NÉPMESE NAPJÁT. Ennek alkalmából a Grimask Színház "Nem félünk a farkastól, avagy a három kismalac" című zenés bábjátékát láthatták gyerekek és felnőttek. A vidám népmesén nagyon jól szórakoztunk. 

 

 2017. szeptember 28. BRINGÁS REGGELI

A Barcsi Városi Könyvtár első alkalommal csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub „Bringás Reggeli” országos rendezvényéhez.
2017. szeptember 28-án reggel 7 órától 11 óráig a könyvtár épülete előtt vártuk a kerékpárral érkezőket. Közel 200 fő vett részt a programon. Ehhez kapcsolódóan 10.30 órakor 45 óvodás látogatta meg könyvtárunkat. A kisgyermekek a Bringás Reggeli programról, a kerékpározás hasznosságáról, és az egészséges életmódról hallgattak előadást. Az óvodásokat túrórúdival és almával vendégeltük meg. Köszönjük a felajánlásokat támogatóinknak, akik támogatása és felajánlásai nélkül nem tudtuk volna megszervezni a programot.
Támogatóink: Barcs Város Önkormányzata
                    Barcs Város Óvodája és Bölcsődéje- Konyha, Szent László u. 13.
                    ASADekor Stúdió 

 

2017. szeptember 20. Fotókiállítás

Győri Vilmos képeiből

"DRÁVA - MURÁTÓL A RINYÁIG" címmel szeptember 20. és november 7. között könyvtárunkban Győri Vilmos barcsi arany diplomás fotóművész képeit tekinthették meg az érdeklődők. 

  

2017. szeptember 20. Honismereti előadássorozat

 2017. szeptember 20-án folytatódott honismereti előadássorozatunk. Rózsás Márton helytörténész ezúttal "Barcs vára: Élet a török hódoltság alatt" címmel tartott érdekes előadást a sok érdeklődőnek.

 

2017. június 26-30. OLVASÓTÁBOR

 2017. júniusában ismét olvasótáborba vártuk az általános iskolás korú gyermekeket.

A tábor 5 napján 8.00 és 16.00 óra között érdekes, hasznos és szórakoztató programokkal vártuk őket.

Hétfőn könyvtárunkban ismerkedési és önismereti játékokat játszottunk. Szerveztünk könyvtárhasználati foglalkozást és vetélkedőt. Ellátogattunk a barcsi Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhelyre is.

 

 

 

2017. június 27-én kedden kerékpártúrát szerveztünk a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva Kapu Bemutatóközpontjába Drávaszentesre. Az 5 km biciklizés után előadást tekintettünk meg a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Azután felmásztunk a kilátóba. Majd kisétáltunk a réte, ahol a magyar őshonos állatfajták közül láthattunk jónéhányat.

 

2017. június 28-án szerdán ellátogattunk a Barcsi Rekreációs központba. A jó időben vidáman strandoltunk. Délután a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület képviselőjének vetítéses előadását hallhatták a gyerekek a természetvédelem és az állatvédelem fontosságáról. Természetesen állatokról szóló regényeket és ismeretterjesztő könyveket is ajánlottunk nekik.

 

2017. június 29-én csütörtökön MESENAPot tartottunk.

Először MESETOTÓT és MESELOTTÓT töltöttek ki a gyerekek. Ezután két csoportra osztottuk őket. Egyik  csoporttal könyvajánló játékokat és mesevetélkedőt játszottunk a gyermekkönyvtárban. A másik csoportot pedig egy nagy ugrálóvár várta a könyvtárunk udvarán. Természetesen a csoportok többször helyet cseréltek. 

 

2017. június 30-án ismét a Barcsi Rekreációs Központba mentünk strandolni.

Délután Kovács - Muzsikus Gábor előadóművész "Zenetarisznya" című műsorával szórakoztatta a gyerekeket. A zenés pogramban a mesék és a versek egyaránt jelen voltak. Nagyon érdekes, saját készítésű hangszerek megszólaltatásával  is színesítette a délutánt az előadó.

Ezután a gyerekek Kovács - Muzsikus Gábor vezetésével saját hangszereket is készíthettek. A tábor zárásaként üdítőivó és csokievő versenyt rendeztünk.

 2017. június 8. "Különvonatban"

Erzsébet királyné - Sisi versei farmerben 

 2017. június 8-án Pálfy Margit színművész látogatott el könyvtárunkba. "Különvonatban" - Erzsébet királyné - Sisi versei farmerben című önálló estjén Tandori Dezső és Mészöly Dezső által fordított verseket hallhattunk.


2017. május 20. GYERMEKNAP A KÖNYVTÁRBAN

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából 2017. május 20-án, szombaton zenés mesével vártuk az érdeklődőket. A  gyermekekkel, szüleikkel és nagyszüleikkel  vidám délelőttöt töltöttünk együtt.

 

2017. május 8-12. KÖZÖSSÉGEK HETE RENDEZVÉNYSOROZAT

Ismerjük meg a közösségeinkben rejlő értékeket!

2017. május 8. A Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület bemutatkozása

A Közösségek hete rendezvénysorozat 1. napján a Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület mutatkozott be az érdeklődőknek.

A barcsi óvodákból 3 csoportban érkeztek a gyerekek,  projektoros diavetítéses előadáson ismerkedhettek meg az egyesület munkájával, a természetvédelem és az állatvédelem fontosságával.  Az előadás után nagy örömmel simogathattak meg néhányat az egyesület kutyái közül.

 

2017. május 10. Barcsi Szív Egyesület bemutatkozása

2017.május 10-én könyvtárunkban bemutatkozott a Barcsi Szív Egyesület. Az egyesület tagjai egészségügyi méréseket végeztek, étrendi- és életmód-tanácsadást nyújtottak a könyvtárba látogatók részére.

Az Egyesület tevékenységét bemutató kiállítás megtekinthető volt intézményünk előterében.

 

 

2017. május 11. BVSE Vizisport és Túra Szakosztály bemutatkozása

2017. május 11-én csütörtökön, a barcsi BVSE Vizisport és Túra Szakosztály szervezésében „Drávamenti túrák” címmel előadást hallhattak az érdeklődők. Az Egyesület életét bemutató fotokiállítás megtekinthető volt a könyvtár előterében.

 

 

 2017. május 12. Barcsi Logosz - Civilel a Barcsi Keresztény Fiatalokért Egyesület bemutatkozása

2017. május 12. péntektől A Logosz- Civilek a Barcs Kistérségi Keresztény Fiatalokért Egyesület tevékenységét bemutató fotókiállítás volt megtekinthető a könyvtárunk földszinti részében.

 

 2017. április 10. Hogyan készülnek a tojások?

2017. április 10-én Légrády György nyugalmazott barcsi tanár megmutatta az érdeklődőknek, hogyan készülnek azok a gyönyörű tojások, amelyek a könyvtár előterében vannak kiállítva február óta.

 

 

2017. április 8. Hol lakik a nyúl?

2017. április 8-án a PESTI SZÍNHÁZ színészei látogattak el könyvtárunkba. A "HOL LAKIK A NYÚL?" című zenés előadásukat hallgatva készültünk együtt a gyerekekkel és szüleikkel a közelgő ünnepre, a húsvétra.

 

2017. március 18. "Daloló hónapok" -Tavaszköszöntő

2017. március 18-án RIBIZLI BOHÓC jött el könyvtárunkba. Segítségével a gyerekekkel együtt verssel, zenével, nevetéssel köszöntöttük a tavaszt. 

 

2017. március 9. Honismereti előadássorozat

2017. március 9-én (csütörtökön) 17 órakor honismereti előadássorozatunkban Barcs csatolt településrészei Aranyospuszta, Drávaszentes és Somogytarnóca történetével ismerkedhettünk meg Rózsás Márton helytörténész előadásában. Az előadáson Gurdán Enikő középiskolás tanuló olvasott fel Rózsás Márton korábban publikált írásaiból.

 

 

2017. március 8.  Városi vers- és prózamondó verseny 1848. március 15. tiszteletére

 2017. március 8-án Barcs Város Önkormányzatának felhívására ismét megrendeztük a városi vers- és prózamondó versenyt, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára.

Idén 22 kisdiák versmondásával elevenítettük meg 1848. március 15-e dicsőséges pillanatait, hajtottunk fejet a hősök emléke előtt. 

A versmondás előtt a gyerekek alkalomhoz illő megzenésített verseket hallhattak Kovács - Muzsikus Gábor előadóművész tolmácsolásában. 

A verseny díjazottjai: 1-2. osztály: 1. helyezett:  Rovacsek Kamilla

                                                  2. helyezett:  Oblián Liliána

                                                  3. helyezett:  Dancs Kristóf

                                                   Különdíj:      Ambrus Marcell

                              3-4. osztály:  1. helyezett:  Horváth Panni

                                                  2. helyezett:  Boncz Márton

                                                  3. helyezett:  Koósz Olívia

                                                    Különdíj:     Takács Karola

                                      MINDEN VERSMONDÓNAK GRATULÁLUNK!

 

 

2017. február 20. KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS

 2017. február 20-tól LÉGRÁDY GYÖRGY alkotásaiból 150 írott és gravírozott technikával díszített hímes tojás,

LÉGRÁDYNÉ MAJOR ILONA alkotásaiból akvarell festéssel készült képek tekinthetők meg könyvtárunk előterében.

A barcsi tanár házaspár gyönyörű munkái április 20-ig voltak láthatóak intézményünkben.

 

2017. február 16. Honismereti előadás

2017. február 16-án (csütörtökön) 17 órakor honismereti előadássorozatunkban Barcstelep történetével ismerkedhettünk meg Rózsás Márton helytörténész előadásában.

 

 Rendezvényeink 2016.

2016. december 17. Advent a könyvtárban

GRIMM-BUSZ SZÍNHÁZ - "Karácsony"

2016 december 17-én a GRIMM - BUSZ SZÍNHÁZ utazott el hozzánk Szegedről. 

A "KARÁCSONYI MANÓK" című zenés meséjével igazi ünnepi hangulatot varázsoltak a gyermekek számára könyvtárunkban. 

 

2016. december 7. Advent a könyvtárban

 "BELSŐ IRÁNYTŰ"- ÍRÓ OLVASÓ TALÁLKOZÓ SZÁSZFALVI LÁSZLÓVAL

2016. december 7-én 17 órakor Könyvbemutató került megrendezésre a Barcsi Városi Könyvtárban „BELSŐ IRÁNYTŰ” címmel. Szászfalvi László országgyűlési képviselővel beszélgetetett Lőrincz Sándor újságíró. A rendezvény házigazdája: dr. Rumszauer Miklós kaposvári plébános volt. Közreműködött a LOGOSZ Egyesület Mustármag zenekara.

 

2016. december 3. Advent a könyvtárban

Könyvtárunkban 2016. december 3-án RIBIZLI BOHÓC vezetésével versekkel és dalokkal, mókával és kacagással vártuk a Mikulást. A várva-várt nagyszakállú meg is érkezett, és szaloncukorral kínálgatta a vidám gyerekeket.

 

   

2016. december 1. Advent a könyvtárban

Honismereti előadássorozat

2016. december 1-én (csütörtökön) 17 órakor honismereti előadássorozatunkban Barcs történetével ismerkedhettünk meg Rózsás Márton helytörténész előadásában.

 

 2017. december 1. Advent a könyvtárban

2017. december 1. és január 10. között Krizsán Sándorné gobelin munkáiból állítottunk ki könyvtárunk előterében. Sokan csodálták meg a gyönyörű képeket.

 

2017. november 19. "Ördöngös Jankó"

2017. november 19-én ismét zenés-mesés délelőttre vártuk a gyerekeket. A GRIMASK SZÍNHÁZ előadásában láthattuk az "Ördöngös Jankó" című vidám és tanulságos mesét, gyermekek és felnőttek nagy örömére.

 

 2016. október 20. KSZR szakmai nap

A Barcsi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez kapcsolódó községi könyvtárak könyvtárosai szakmai napon vettek részt a Barcsi Városi Könyvtárban. A 21 főből álló szakmai tanácskozáson értékes információkat hallottunk. Köszönjük a szakmai előadásokat a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár munkatársainak és a Barcsi Városi Könyvtár kistérségi könyvtárosának.

 

 

2016. október 19. Honismereti előadássorozat

Könyvtárunkban a nagy érdeklődésre való tekintettel honismereti előadássorozatot tervezünk.

Ennek első részeként 2016. október 19-én 17 órakor Rózsás Márton nyugalomazott helytörténész előadását hallhattuk, „Hogyan dolgozik a régész?” címmel. A rendezvényen nagy örömünkre sok érdeklődő jelent meg.

 

 

2016. október 9. Országos Könyvtári Napok 

Könyves Vasárnap

Idén az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz csatlakozva a  Barcsi Városi Könyvtárban "Könyves Vasárnapot" is rendeztünk. 

Október 9-én, vasárnap ez alkalomból rendkívüli nyitva tartással, 9-12 óra között vártuk az érdeklődőket. A felnőtt olvasók ingyen iratkozhattak be intézményünkbe. A Hangoló Zenés Színház pedig "ZENEBONA" című előadásával szórakoztatta kicsiket és nagyokat. Sok kisgyermekkel és felnőttel együtt egy igazán kellemes délelőttöt töltöttünk el.

  

 2017. október 5. "Pácban vagyunk"

 2017. október 5. és november 23. között Sziklai Gábor barcsi lakos "Pácban vagyunk" című kiállítása volt megtekinthető könyvtárunkban. A páctechnikával (cseresznye - és diófapác) készült képeket sok érdeklődő csodálta meg.