Csokonyavisonta

Jó minőségű thermálvize mellett a családias hangulata miatt is kedvelt a csokonyavisontai termálfürdő.

A falusi ember közvetlensége, a finom házitészták és borok íze éppúgy visszacsábítja ide a látogatót, mint a mozgásszervi bántalmak és más panaszok enyhítésére kiválóan alkalmas melegvíz. Bár néhány éven belül szeretnék várossá fejleszteni a nemzetközi hírű nagyközséget, azonban annak barátságos, falusias hangulatát akkor is megőrzik majd.Bár Csik László polgármester szerint a fejlődés üteme sosem lehet elég gyors, a csokonyavisontai termálfürdő fejlődésére nem lehet panasz. Különösen az utóbbi 4-5 évben indult gyarapodásnak a létesítmény és az ezt körülölelő üdülőövezet. Néhány éve harmincmillió forintért gyógykezelő épületszárnyat építettek, majd napfénytetőt emeltek a szabadtéri medencék fölé, a napokban pedig átadnak egy új üzletsort és megkezdik a teljes vizesblokk-felújítást. Az elmúlt néhány évben kempinget, halastavat alakítottak itt ki, s mára elkészült a falut és a fürdőt összekötő kerékpárút is. Ezekben a hónapokban fejeződött be Csokonyavisonta legnagyobb beruházása, a szennyvízhálózat kiépítése. A 700 millió forintos csatornázással felértékelődött a termálfürdő és az üdülőövezet. – Korábban is több befektető jelentkezett nálunk, aki fantáziát látott a fürdőben és az üdülőfalu bővítésében, azonban a szennyvízhálózat hiánya miatt ahogy jöttek, el is mentek innen. A szennyvízprogram hírére azonban már megérkeztek az első nagyberuházók, akik 15 hektáron szállodát és üdülőfalut építenek ide. Ha ez a többmilliárdos beruházás megvalósul, Csokonyavisonta még nagyobb léptekkel fejlődhet – mondja a polgármester.
A külföldi befektetőktől függetlenül is szeretnék felgyorsítani a fürdő fejlesztését. A képviselő testület nemrég félmilliárdos beruházásról döntött, ami feszített víztükrű, vízforgatós új uszoda és újabb élménymedence építését, a meglévő medencék korszerűsítését tartalmazza. S kapcsolódó beruházásként egy tornacsarnok megépítését is tervezik, ami nem csak a vendégeket, hanem a helyi igényeket is kiszolgálná. Ha sikerül elnyerni mindezekhez az állam támogatását, akkor a polgármester szerint újabb öt-tíz esztendőre biztosítva lesz a fürdő versenyképessége.
– Jól felfogott érdekünk, hogy mindent megtegyünk a fürdő fejlesztéséért, hiszen a település fejlődésének legfőbb garanciája az európai hírű termálstrand. Számottevő ipar híján újabb munkahelyeket egyedül a turizmus növelésétől remélhetünk. A strand már ma is az egyik meghatározó foglalkoztató, és közvetve is többen élnek a termálturizmusból. Az alkalmazottak számát – ez ma 35 – szeretnénk néhány éven belül a duplájára növelni, s arra is törekszünk, hogy még több családnak jelentsen jövedelemkiegészítést a fürdő. Az önkormányzat számára csak az az út létezik, amelynek a végén, néhány év múlva Csokonyavisonta várossá válhat, a strand pedig korszerű gyógyfürdővé.
Mára felismerték, hogy a melegvíz mellé minél több látnivalót, programot is várnak a vendégek. – A Csokonyavisontára látogatók sétahajózhatnak a Dráván, ellátogathatnak a babócsai basakertbe, amely igazi európai különlegesség... Lovaskocsin járhatják végig a falu nevezetességeit: ellátogathatnak a Nagyatádi Szabó István-emlékmúzeumba, vagy a közeli halastavakhoz, melyek partján emlékpark épül a település híres szülötte, Xantus János tiszteletére. A világutazó Xantus alapította a budapesti állatkertet és gyűjteménye alapozta meg a néprajzi múzeumot, sokan azonban csak arról ismerik, hogy Karl May róla mintázta híres indiánkönyvei főszereplőjét, Old Shatterhand-et. A látnivalók közé tartozik a Duna-Dráva Nemzeti Park faluszéli védett fás legelője is, ami ma természetvédelmi bemutatóhely.Mindez talán a hazai látogatókat is jobban vonzza majd. Ma még ugyanis az a helyzet, hogy a forgalom ötven százalékát a külföldiek jelentik. Hiába tartozik hazai viszonylatban az olcsóbb fürdők közé, a németek, osztrákok és horvátok jobban ismerik Csokonyavisontát, mint a honfitársaink.
Fürdőtörténet: 1943-ban olajat kerestek és 1800 méter mélyből 76 fokos forróvizet találtak a szakemberek Csokonyavisonta határában. Hamar kiderült, hogy a víz gyógyító hatású; enyhíti a mozgásszervi bántalmakat. A szakemberek később azt is bebizonyították, hogy ez az alkáli hidrogénes-karbonátos, gyengén jódos és kénes víz a mozgásszervi bántalmak mellett csökkenti a nőgyógyászati, gyulladásos, és keringési panaszokat is. A szóbeszéd szerint szexuális panaszok gyógyítására is alkalmas: még az ország túlsó végéből is érkeznek ide olyan párok, akik a nemi életük javulását remélik a víztől. Ma két fedett medence, szauna, és tíz hektáros zöldterületen hat külső medence várja a vendégeket. Szolgáltatásaikkal, kínálatukkal minden korosztály számára vonzóvá tették a fürdőt. A gyerekek körében gyorsan népszerű lett az ingyenes óriás csúszda, a horgászok pedig a közelben kialakított több mint egy hektáros tavat keresik fel szívesen. 2000-ben új kezelőszárnnyal bővült a termálfürdő, ahol többek között szauna, medence, masszírozóhelyiségek, kádfürdő, vízalatti sugármasszázs, szénsavas fürdő, tangentor és orvosi gyógymasszázs kapott helyet. Jelenleg öt féle kezelést támogat itt a társadalombiztosítás: ezek a medencefürdő (01), a kádfürdő (02), a szénsavfürdő (05), az orvosi gyógymasszázs (06) és a vízsugármasszázs (07). Még egy kezeléstípust szeretnének bevezetni, mert ez is feltétele a gyógyfürdővé válásnak. A strand körül mára hatszáz házból álló üdülőövezet emelkedett, amelynek magyar és külföldi tulajdonosai, s azok vendégei adják minden évben a fürdő forgalmának alapját.

Vendégváró Visonta, családias Csokonya Termálvize hozott Európa szerte ismertséget Csokonyavisontának. A fürdő évi 125 ezer látogatója közül minden második külföldi. 1943-ban olajat kerestek és 76 fokos forróvizet találtak a szakemberek Csokonyavisonta határában. Hamar kiderült, hogy a víz gyógyító hatású; enyhíti a mozgásszervi bántalmakat. A szakemberek később azt is bebizonyították, hogy csökkenti a nőgyógyászati, gyulladásos, és keringési panaszokat is. A közelmúltban összehasonlították több hazai termálfürdő vizét, s az elvégzett vizsgálat során kiderült: a főbb gyógyhatásokért felelős öszetevők ebben az alkáli hidrogénes-karbonátos, gyengén jódos és kénes vízben lelhetők fel a legnagyobb mennyiségben. Ma két fedett medence, szauna, és tíz hektáros zöldterületen hat külső medence várja a vendégeket. Szolgáltatásaival, kínálatával minden korosztály számára vonzó. A gyerekek körében népszerű az ingyenes óriás csúszda, a horgászok pedig a közelben kialakított halastavat keresik fel szívesen. A betegeket többek között szauna, kádfürdő, víz alatti sugármasszázs kényezteti.

A víz mellett a családias hangulata miatt is kedvelt a két falu – Erdőcsokonya és Somogyvisonta – egyesüléséből keletkezett település. Az emberek közvetlensége, a finom házitészták és borok íze éppúgy vissza csábítja ide a látogatót, mint a mozgásszervi bántalmak, nőgyógyászati, gyulladásos és keringési panaszok enyhítésére kiválóan alkalmas termálvíz. A vendégek lovaskocsin járhatják végig a hét kilométer hosszú falu nevezetességeit: ellátogathatnak a Nagyatádi Szabó István-emlékmúzeumba, vagy a közeli halastavakhoz, melyek partján emlékparkot alakítottak ki a település híres szülötte, a világutazó Xantus János tiszteletére. Róla mintázta Karl May híres indiánkönyvei főszereplőjét, Old Shatterhand-et. A látnivalók közé tartozik a Duna-Dráva Nemzeti Park faluszéli védett fás legelője is; a tisztások homokján kosbor, sárga nőszirom, száratlan kankalin megannyi védett növény, csakúgy mint a többszáz éves hagyásfák, amelyek a sasok, kányák, ölyvek és fekete gólyák fészkelőhelyei.