Lad

A település - amely napjainkban már messziről csalogatja a tekintetet templomtornyaival - két falu, Magyarlad és Németlad egyesüléséből jött létre. A középkorban azonban még csak egy település, Lad létezett.

Kadarkútat elhagyva erdőkkel körülvett takaros települések sora következik, amelyeket az utazóknak érdemes Dél-Somogy felé autózva megtekinteniük. Hencse után, a megyeszékhelytől mintegy 35 kilométerre találjuk Ladot, ahol nemcsak a környező táj, hanem a falu is szép látnivalókat kínál. Lad, kanyargós betonutak és lankák ölelésében, Somogy megyehatárának közelében Barcstól 30, Szigetvártól 16 kilométerre fekszik. Innen közúton három irányba is továbbhaladhatnak az utazók, vasúttal viszont nem rendelkezik a község.
A település - amely napjainkban már messziről csalogatja a tekintetet templomtornyaival - két falu, Magyarlad és Németlad egyesüléséből jött létre. A középkorban azonban még csak egy település, Lad létezett. Ennek egy plébániája is volt, amelyet az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben említettek először. A terület aztán több földbirtokoshoz került, 1464-ben Berényi Benedek, aztán Baby György, később pedig Battyányi Benedek rendelkezett a terület felett.
1745-ben még csak a magyar nyelvet beszélte a lakosság, a legrégebbi pecsétje is ebben az időszakban, 1745-ben készült. A XVIII. század közepén németek telepedtek le itt, majd ezt követően a község két részre szakadt. Érdekesség, hogy a határban lévő Torvaj-völgy a betyárok búvóhelye volt. A település történetének fekete korszakaként emlegetik 1875-öt, amikor az egész község a lángok martalékává lett. A helyiek méltóképpen őrzik neves szülöttük Ladi Heberle János tanító emlékét, aki a Tanácsköztársaság bukása után mártírhalált halt.
Lad kiemelkedő nevezetessége a Hoyos Miksa féle grófi kastély: egy félezer négyzetméteres, kétszintes szép építmény. A néhai tengerészkapitány egzotikus növényeket is telepített 28 hektáros parkjába, amelyet 1943-ban védetté nyilvánítottak. Rendkívül értékes növényritkaságok teszik egyedülállóvá az épület környékét. Hoyos Miksa, aki megszállott gyűjtő is volt, a kocsányos tölgy és a juhar mellé Kelet-Kínából származó szillevelű gumifát, tiszafát telepített és megtalálhatjuk a fenyőfákat is számtalan örökzöld társaságában. A kastély, illetve a park és a hozzá tartozó műemlékjellegű lovasistálló - a XIX. század első felében épült klasszicista stílusban - külön-külön magántulajdonban vannak, melyeket a tulajdonosok értékesíteni szeretnének.
A község temetőkertjében, ahol Somogy talán legszebb kálváriája is van, védett mamutfenyők állnak, s Lad egyedülálló természeti értéke a megyében is különleges kocsányos tölgyfasor. A Lad-Gyöngyöspusztai út mentén több mint egy kilométer hosszan sorakoznak a 120-150 éves, majdnem harminc méter magas tölgyfák. A falu szép látványossága ezen kívül a talpasház, melyet jelenleg a nyugdíjasok használnak. A településen időnként turistacsoportok is megfordulnak, s egyházi táborokat tartanak. Jelenleg szervezés alatt áll a Csokonai túraútvonal, melyet 14 község szervez meg, szállásadó, és fafaragó programot kínáló településként fog Lad részt venni benne.
Az önkormányzat közelmúltban számos intézményét felújította, a körjegyzőség, a művelődési ház, az orvosi rendelő, a védőnői szolgálat épülete, az óvoda épülete is felújított, szép környezetben várja látogatóit.
Ladon szép és modern iskolában tanulhatnak az általános iskolások. A község a kastélyt adta cserébe a nyolc tantermes, tornatermes korszerű intézményért, mely 1994-ben épült fel. Az iskola a homokszentgyörgyi általános iskola német nemzetiségi tagintézményeként működik, jelenleg 93 fővel. Az iskolát patosfai, hedrehelyi, kőkúti, alsótapazdi. hencsei. somogyhatvani és szuloki gyermekek is igénybe veszik. Az iskola együttműködve az önkormányzattal, és a német kisebbségi önkormányzattal számos plusz programot, szakkört kínmál a gyermekeknek, a teljesség igénye nélkül: néptánc tanítása, angol szakkör, ingyenes úszásoktatás.
A ladiak többsége katolikus, közülük csaknem százan rendszeresen járnak templomba. Az első katolikus templomot a XVII. században építették. A településen élők igyekszenek programokat szervezni maguknak. Ennek egyik mozgatója a Tinódi Lantos Sebestyén nevét viselő vegyeskar, amely több rendezvényen is nagy sikerrel szerepelt. A kórus vezetője a díszpolgári 2004 évben díszpolgári címet elnyert Stix József vezeti. Lad községben 2003-ban szintén díszpolgári címet nyert el Subatics János, aki egyedi  fafaragási munkáival érdemelte a megtiszteltetés.
A ladiak nagy gondja, hogy a környéken igen kevés a munkahely, a városok - Kaposvár, Barcs és Szigetvár - viszonylag távol vannak innen. Jelenleg az iskola, és az önkormányzat a legnagyobb munkáltató. Az itt élők munkahelyek teremtését remélik a kastély majdani tulajdonosaitól. Az épületben esetleg vadászkastélyt vagy idősek otthonát lehetne kialakítani. Előbbi a turizmus fellendülését hozná a térségbe, utóbbi a megye szociális ellátását szélesítené.
Program, szállásajánlatok: Gyöngyöspuszta: Ladtól 5 km-re található. Magánkézben levő lovastanya található itt, ahol lehetőség van lovaglásra, íjászatra, ismerkedés a tanya állataival, lehetőség van fogatos túrákra a környéken
A ladi plébánián kialakított közösségi házban, szállás lehetőség biztosított.
A szállás: 12 fő részére kialakított 2  berendezett szoba, és lehetőség van sátorozásra is a plébánia udvarán. Az épületben  maximum 40 fő fér el.
Főzési és tisztálkodási lehetőség modern körülmények között biztosított.
Az épületben kápolna is található, és Internet hozzáférési lehetőség is van.